LIVSFARLIGT GOTT

En ”gammal” arbetskollega till mig har Sveriges bästa vin- och dryckesblogg – Öhmans Mat & Vin där han skriver väldigt initierat och inspirerande om just mat och vin. Mycket läsvärt.
För ett tag sedan hade han ofoget att publicera ett recept på Shortbread som jag nu utser till Djävulens kaka. Det går inte att sluta äta av dem fast man vet att ens rondör sväller i takt med att innehållet i kakburken minskar. Ruskigt osunda och farligt goda – en lömsk kombination. Jag återger hela receptet här som det är skrivet på Öhmans blogg.

shortbread

Shortbread är den perfekta kakan till en kopp te! Denna engelska klassiker är smulig, mör och löjligt läcker i sin smörighet. Väldigt lätt att göra även för en bakningsneurotiker som undertecknad. Detta recept kräver en våg, Har du ingen så är det dags att önska en i julklapp.  Stor risk för beroende och att kakorna är uppätna innan de ens hamnat på kakfatet.

Rör 230 g rumsvarmt smör mjukt. Rör in 110 g strösocker och 0,5 tsk salt ordentligt. Sikta över 260 g vetemjöl och 80 g maizena och arbeta in tills degen går ihop. Kavla ut till en rektangel cirka 1 cm tjock på bakplåtspapper. Skär ut kakor och sprid ut dem med några millimeters mellanrum och nagga dem med en gaffel. Kyl 20-30 minuter i kylskåp. Grädda cirka 45 minuter på 150°. Kakorna ska inte ta färg. Låt svalna innan du börjar hantera dem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s