ITALIENSKA KÖTTBULLAR I TOMATSÅS

Det finns rätter som passar när som på året och som man aldrig blir trött på, det här är en sådan.

Till 4 portioner:
400 g köttfärs (bland eller nöt)
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl färsk parmesanost, riven
rivet skal från 1 citron
1/2 dl grovhackad färsk dragon eller 1/2 msk torkad
1 gul lök finhackad

Tomatsås:
2 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
3 burkar körsbärstomater
knappt 1 dl olivolja
1/2 dl färsk hackad basilika
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färsen med brödet, parmesanosten, citronskalet, den rivna vitlöken, dragonen och löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila i 10 minuter. Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Bryn köttbullarna i smör och olja till dess att de fått en fin yta.

Finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Fräs löken i olivoljan ett tag och häll sedan i tomaterna. Krossa tomaterna med baksidan av en träslev. Låt allt koka ihop till en sås, smaksätt med salt och peppar.
Lägg ner de brynta köttbullarna i tomatsåsen och låt det småkoka i ca 10 minuter. Smaka av för att se om köttbullarna är klara. Strö basilikan över tomatsåsen och tillsätt lite svartpeppar.

Musik: Tango Square – Gotan Project

Lämna en kommentar